הנחות היסוד של שיטת NLP
הנחות היסוד נגזרו מעבודתם של ד"ר מילטון אריקסון, ד"ר גרגורי בייטסון ווירג'יניה סאטיר. והם מהווים עקרונות תקשורת מטיבה עם עצמנו ועם הזולת המובילים ליצירה שיטתית וחוזרת של הצלחות.
הנחות היסוד עומדות בבסיסן של הטכניקות בשיטת NLP, להלן שמונת ההנחות הבסיסיות ביותר:
- המפה אינה השטח: המפה היא החוויה הסובייקטיבית, השטח הינו המציאות האובייקטיבית. הנחת היסוד מלמדת אותנו שישנו פער מובנה בין המציאות כפי שהיא לבין המציאות כפי שהיא נתפסת במוחנו. עיקר עבודתנו כמנחים היא לשנות את "המפה" של המונחה, שינוי "המפה" מוביל לשינוי רגשית-התנהגותי.
- מאחורי כל התנהגות יש כוונה חיובית של האדם עבור עצמו: שיטת NLP מפרידה בין ההתנהגות לבין הכוונה שהביאה להתנהגות. בעוד ההתנהגות עלולה להיות הרסנית – הכוונה היא תמיד חיובית. אנו שואפים לשקף לכל אדם את הכוונה החיובית שעומדת בבסיס ההתנהגות ובמידה וההתנהגות לא משרתת אותו לסייע לו למצוא התנהגויות חלופיות שיביאו את הכוונה החיובית לידי ביטוי בצורה מטיבה ואקולוגית.
- אין כישלון אלא משוב לצמיחה: שיטת NLP סוברת שאדם יכול להשתפר תמיד, אם רק ישכיל ללמוד מהכישלונות שלו ולא ליפול מהן. הנחה זו קובעת שכל כישלון יכול וצריך להוות עבורנו משוב לצמיחה לפעמים הבאות. לפי הנחה זו אין כשלון יש רק משוב לצמיחה.
- לכל אחד יש את כל המשאבים להם הוא זקוק על מנת להשיג את מטרותיו: לכל אדם יש משאבים פנימיים שיכולים לסייע לו להשיג את מטרותיו. על האדם מוטלת האחריות לפתח ולהשתמש במשאבים הפנימיים על מנת להשיג את התוצאות אותם הוא מבקש. בשיטת NLP מאמינים שאפשר למצוא בכל אדם את כל המשאבים להם הוא זקוק על מנת להתקדם בחיים ולהשיג את מטרותיו. משאבים כגון: בטחון, יצירתיות, הומור, חמלה, סבלנות אומץ ועוד.
- בכל רגע נתון בוחר כל אדם את הבחירה הנכונה ביותר האפשרית עבורו: ההנחה היא שכל אדם רוצה לשרוד ולהתפתח, להימנע מכאב ולהשיג עונג. ולשם כך הוא משתמש בכל הידע והמשאבים הזמינים לו. ככל שהאדם יגביר את שכלו ואת המשאבים הזמינים לו, הוא יוכל לבחור בחירות יעילות יותר. במהלך ההנחיה אנו שואפים להעצים את המשאבים של המונחה כך שהוא יוכל לבחור בחירות מטיבות יותר בקלות וללא מאמץ.
- תמיד קיימת אפשרות נוספת: במציאות ישנן דרכים רבות בכדי להגיע אל היעד אליו אנו שואפים. פעמים רבות "המפה" שלנו מוגבלת לדרך אחת או שתיים ומכאן התקיעוּת בחיינו. כאשר אנו סבורים שיש רק דרך אחת אנו נעשים אובססיביים וכאשר אנו חושבים שיש רק שתי חלופות אנו עלולים להיכנס למצב של דילמה גדולה איזו מהחלופות לבחור ועל איזו לוותר. טוב נעשה עם ניפתח לאפשרויות רבות ומתוכן נבחר את צעדינו או אז יתכן ונמצא חלופה שמאגדת בתוכה כמה וכמה יתרונות.
- משמעות התקשורת שלך היא בתגובה שבאה בעקבותיה: על כל אדם לקחת אחריות על הדרך בה הוא מתקשר ומעביר מסרים. אם התגובה שקבלנו לא תואמת את הציפיות שלנו, זה מלמד שכנראה לא תקשרנו נכון, ועל כן, במקום לכעוס או להאשים את הצד השני, נכון יותר לקחת אחריות ולתקשר בצורה טובה יותר. על מנת להבין הנחת יסוד זאת יותר לעומק יש להבין שיש הבדל בין "דיבור" "לתקשורת", אפשר לדבר בלי לתקשר ואפשר לתקשר גם בלי מילים. בשיטת NLP לא מסתפקים "בדיבורים" כלומר -בלומר את הדברים, אלא מתאמנים על התקשורת הבין אישית שכוללת בתוכה גם מרכיבים עקיפים שאינם מודעים לבן השיח.
- האנרגיה זורמת למקום שאליו מופנית תשומת הלב: כאשר אנו מזינים תחום מסוים הוא משגשג וכשאנו מרעיבים תחום אחר הוא קמל. תשומת הלב מזינה את הנושאים בהם אנו מתמקדים ולכן חשוב מאוד לשים לב שאנו מפנים את תשומת הלב לתחומים אותם אנו רוצים להזין ולא לבעיות. בכך שונה שיטת NLP משיטות פסיכולוגיות מסוימות שמתעסקות הרבה "בבעיה", בשיטת NLP קודם כל מתעסקים במה שאדם רוצה להשיג ובמשאבים שעומדים לרשותו, מתוך כך ניגשים "לבעיה" במטרה לפתור אותה ופחות לחקור אותה.